In de dierenkliniek wordt veelvuldig gebruik gemaakt van röntgenstraling als methode voor veterinaire diagnostiek. Voorbeelden van veel gebruikte toestellen zijn het vaste film-focus toestel met verticale bundel, een dentale en een mobiele unit. Steeds meer in opkomst is de CT-toepassing. Met de CT-scanner kan een driedimensionale opname worden gemaakt. Dit biedt de dierenarts meer inzicht en maakt daarmee het pallet van diagnostische methoden compleet.
Net als met het gebruik van bijvoorbeeld narcosegas dient de medewerker in de dierenartspraktijk beschermd te worden tegen de negatieve gevolgen van het gebruik van röntgenstraling. Hiervoor dient u de stralingsbelasting en te nemen maatregelen in kaart te brengen. In een rapportage wordt een overzicht gegeven van de situatie op de praktijk en welke netto blootstelling medewerkers hebben door het gebruik van röntgentoestel(len). Dit document heet een risicoanalyse en wordt opgesteld door een stralingsbeschermingsdeskundige die gespecialiseerd is in veterinaire toepassingen.
Het berekenen van jaarlijkse blootstelling is de eerste stap, het monitoren of u daadwerkelijk beneden de resultaten uit de risicoanalyse blijft is deel 2. Hierin is ook het wel/niet dragen van dosisbadges van bijvoorbeeld NRG uitgelegd. Tijdens de toetsing vertellen wij u er graag alles over.
Voor dierenartsen met specialiteit paarden wordt veelvuldig gebruik gemaakt van een railssysteem alsook een mobiele unit. Deze toepassingen zijn met het nieuwe Besluit vergunningsplichtig geworden. Vanaf de ingangsdatum van het nieuwe Bbs, 6 februari 2018, heeft u twee jaar de tijd om een vergunning aan te vragen. Hier kunnen onze in veterinair gespecialiseerde stralingsbeschermingsdeskundigen u bij helpen.
Wilt u meer informatie over de toepassing van röntgenstraling en -toestellen in uw praktijk of het opstellen van een risicoanalyse, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.